fbpx

Örömmel és szeretettel mutatom be Nektek az egyik legkedvesebb ügyfelemet, Specht Józsefet, aki egy 58 éves fiatalember…

… és aki úgy döntött, megáll a cukorbetegség felé vezető – sok jóval nem bíztató – úton és irányt vált, hogy az egészsége helyreállítása felé haladjon célegyenesen!

Józsi ezen az úton nem próbálkozásokkal, „vagy sikerül, vagy nem” alapon akart elindulni és járni, hanem hozzáértő szakmai segítséget igényelve, de ezt nem gyógyszeres kezelés formájában, hanem kizárólag természetes eszközökkel képzelte el. Hitt és hisz benne, s most már bizton állítható: tapasztalja is, hogy a cukorbetegség visszafordítható, gyógyszerek nélkül is!
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezen az úton engem választott mentorául.

Már az együttműködésünk kezdetén elhatározta, hogy a történetét, a haladását folyamatosan publikálni fogja a blogján, hogy minél több embernek segíthessen, akik hozzá hasonló helyzetből megoldást keresnek. A sorozat eddigi részeit ide kattintva olvashatjátok.

Az első számszerű figyelmeztető jelzés egy 18,2-es vércukor érték volt.

Józsi azt ezt megelőző időszakban persze tapasztalt egy sor olyan közérzeti, fizikai tünetet is, amik már a vészjelzés piros  sávjáb tartoznak, de amíg ez a kiugróan magas számzerű érték ki nem derült, nem nagyon foglalkozott a panaszokkal.

Ekkor már elhatározta, hogy változtat.
Cselekedett is rögtön: kivonta az étrendjéből a kenyereket és péksüteményeket.
A másik azonnali tett volt, hogy feleségével, Valival együtt felkerestek és kérték a segítségemet Józsi „rendbetételében”.

Két héttel később egy teljes vérkép készült, ahol a vércukor érték (14,5) már javult kissé a korábbihoz képest, de még így is bődületesen magas volt. Emellett szerepeltek a laborleletben további értékek is, amelyek nagyon is az életmódváltást, a táplálkozás megváltoztatását sürgették.

Józsi az együttműködésünk kereteként a PROFESSIONAL funkcionális táplálkozás csomagot választotta.

Amint a laborlelet megérkezett, bele is vágtunk a közös munkába. A nagyon részletes állapotfelmérést – a labort is figyelembe véve – kiértékeltem és elkészítettem Józsi megoldási útvonaltervét. Ennek része a táplálkozási terv, étrend, rengeteg recept és ezúttal elkerülhetetlen volt az ajánlott kiegészítő tápanyagok listája is.

Ezzel egyidőben elkezdtük a heti konzultációkat is, ahol minden alkalommal megbeszéljük a felmerülő kérdéseket, értelmezzük a tapasztalatokat. És nem utolsó sorban a konzultációk mellett folyamatosan ellátom Józsit gyakorlati segédanyagokkal, tudásanyagokkal is, hogy a gyakorlat mellé tudás, a szokások mögé tudatosság épüljön.

Mi történt az első négy hétben?

2019. március utolsó napjaiban kezdtük Józsival az egyéni programját, s már az első hetekben fantasztikus javulást produkált szervezete, a helyes, támogató táplálkozásnak és megújult szokásoknak köszönhetőnen.

Józsi étrendjében az egyik alapvető cél a cukorháztartás helyreállítása és konkrét tápanyaghiányok célzott pótlása volt megfelelő ételekkel és kiegészítő tápanyagokkal.

Emellett hangsúlyozott figyelmet kapott az emésztőrendszeri regeneráció, a szervezet tehermentesítése és a gyulladáscsökkentés is, ugyancsak a táplálkozás egyszerű, változatos, természetes eszköztárával.

2019. április 17.

Józsi a táplálkozási és egyéb életmódbeli javaslatokat megfogadta és precízen, fegyelmezetten betartva kezdte alakítani az étrendjét. Külön elismerésre méltó, hogy férfiként példaértékű kreativitással és kísérletező kedvvel vetette bele magát az ételkészítésbe, sokszor még a családját is meglepve az egészséges finomságokkal. Az eredmények pedig látványosan – mérhető értékekeben, számokban, öltözködésben – és érzetekben, tapasztalatokban is kezdték meghálálni a gondos, támogató bánásmódot.

Az első 4 hét alatt elért eredmények számokban kifejezve:

Vércukor (mmol/l): 14,5 » 5,7

Testtömeg (kg): 118 » 114

Csökkenő ruhaméretek: lötyögő nadrágok, derékszíj beljebb csatolva, ingek lengébben.

Hogyan haladtunk tovább a következő hetekben?

A táplálkozás viszonylag könnyen és gyorsan rutinossá vált Józsi számára. Ebben nagyon fontos tényező volt, hogy sohasem éhezett, színes változatos, ízletes ételek töltötték meg minden alkalommal a tányérját.

Mindig akkora adag ételt ehetett, amekkora pszichésen is jó érzéssel töltötte el. Időközben ezek az adagok fokozatosan elkezdtek csökkenni. Józsi pedig megtanulta, hogyan figyeljen azokra az apró jelzésekre, amikből tudható, hogy a gyomor megtelt és pont elegendő az a mennyiség, amit elfogyasztott.

A heti konzultációkon átbeszéltük az aktuális kérdéseket és a szükséges – amúgy minimális – mértékben finomhangoltunk az étrenden.

A hetente átadott ismeretanyagok és gyakorlati segédanyagok folyamatosan bővítik Józsi és Vali tudását. Értik, miért és hogyan alakulhatott ki egyáltalán ez az állapot, illetve hogy a valódi táplálkozás hatására mi történik a szervezetben, hogyan fordítja a saját hasznára és egészségére a test azt a támogatást, amit újabban megkap. 

A vércukorszintet csak alkalomszerűen párszor ellenőriztük az otthoni vércukorszintmérő kis készülékkel:  az értékek ezekben a hetekben is a normál tartományban mozogtak.

A testtömeg  tovább csökkent: két hét alatt további két kiló felesleg “olvadt le” Józsiról.
Időnként öltözködés közben a szekrény előtt állva már a “Nincs egy göncöm se!” érzéssel küzd, annyira lógnak, lötyögnek rajta a megszokott nadrágok, ingek, zakók.

Nincs mese, hamarosan elővehetők a rég félretett kisebb méretek, illetve jöhet egy kis gardrób-frissítés csinos, új darabokkal.

A fogyással kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ez a mérték (heti átlag -1 kg) abszolút reális, hiszen a zsírból történő tömegvesztés egészséges mértéke heti 0,5 – 1,5 kg között mozog. Emellett a bőr tónusos, hidratált, feszes marad, nem kell attól tartani, hogy megnyúlna, illetve ráncossá, “öreggé” válna.

Józsi arról számol be nekem hétről-hétre, hogy mindenre van energiája és már a testedzés – napi gyorstempós gyaloglás és saját testsúlyos gyakorlatok – is rendszeres a mindennapjaiban.

Teljesen megszűntek a korábban gyakori izomgörcsök és az éjszakai felébredések. Egyre inkább minőségi az alvása és ha mégis megébred éjszaka, könnyen vissza tud aludni, egészen reggelig.

Józsi lankadatlanul, példaértékű kitartással, könnyedséggel és fegyelmezettséggel halad az új úton, én pedig nagyon örülök, hogy kísérhetem, támogathatom.

Folytatjuk!

FRISSÍTÉS: a történet folytatása 3 hónappal később itt olvasható!

Ha szeretnél többet tudni arról, hogy a fizikai problémák megoldása felé vezető leghatékonyabb, legrövidebb út miért éppen a funkcionális táplálkozás, akkor ide kattintva olvashatsz erről!

Pin It on Pinterest