Régóta nem hoztam már receptet ide a blogba, de most a húsvét közeledtével is újra aktuális, hogy valami fincsi, egészséges desszerttel meglepjelek Titeket.
Mivel most a gyerekekkel együtt folyamatosan itthon vagyok, gyakrabban merül fel az igény – hétköznaptól, hétvégétől függetlenül -, hogy valami nassolni való is kerüljön az asztalra.
Ezt a szuflé receptet vettük elő újra, ami ismét nagy siker volt, s most ezt szeretném Veletek is megosztani.
A massza, mivel lisztmentes, nyersen kiválóan működik csoki-moussként is akár, kisütve pedig nagyon krémes szufléként.
Hozzávalók:
2 db tojás
90 g étcsokoládé vagy étcsoki pasztilla (minél nagyobb kakaótartalommal, 60-80%)
50 g vaj vagy kókuszzsír
2 ek eritrit vagy GAL Glicin
csipet só
Elkészítés:
1
A csokoládét darabokra tördeljük és a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk.
Félretesszük, hogy hűljön.
2
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az eritrittel vagy glicinnel, majd hozzákeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajas csokoládéhoz.
Homogénre keverjük.
A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük és kis adagonként lazán hozzákeverjük a csokis masszához.
3
A szuflé-formákat vagy hőálló pohárkákat kivajazzuk, beletöltünk a masszából annyit, hogy a formát maximum 2/3-ig töltse meg. Magasabb falú tepsibe 2 pohárnyi vizettöltünk, beleállítjuk a formákat, berakjuk az előmelegített sütőbe és kb 10-15 perc alatt 170 fokon készre sütjük.
(Akkor kész, amikor már kissé kérges és repedezett a teteje.)
4
Ki is emelhetjük a szuflé formából és kistányéron tálalhatjuk, de elfogyaszthatjuk a formából is.
Vanília fagyi helyett tálalhatjuk mascarpone krémmel és (idény)gyümölccsel:
én most vettem először epret idén, azzal díszítettem.
A krémet mennyiségileg arányosan a szuflé mennyiségéhez igazítva mutatom.
(A megadott mennyiségekből kb 5 pohárnyi szuflé készül.)
Hozzávalók:
150 g Mascarpone
1 tojás
3 tk eritrit vagy glicin
Elkészítés:
Húsvétra vagy más alkalomhoz vendégvárónak, de akár egy hétvégi ráérős családi desszertnek is remek választás lehet.
Próbáljátok ki Ti is!