fbpx

Az ügyfeleimmel való fogalalkozás során egyre inkább tapasztalom, hogy nagyon sokan érintettek ételintoleranciában.

Sokszor úgy érkeznek hozzám az emberek, hogy vizsgálatról-vizsgálatra járva sem javult érdemileg a kép, nem derült ki, mi áll a diszfunkciók, egyensúlytalanságok hátterében. Majd miután elkezdjük a közös munkát és feltárjuk az ok-okozati összefüggéseket, felmerül a gyanúja vagy egyértelműen kiderül, hogy bizonyos ételekre, alapanyagokra fokozott immunválasszal reagál a szervezet, s ez okozza a panaszok többségét.

Olyan is előfordul, hogy egy személyre szabott, funkcionálisan jól kialakított étrend mellett is maradnak olyan rejtélyes tünetek, panaszok, amikre egyszerűen nincs magyarázat: kvázi nem marad más út, mint kideríteni, milyen (amúgy jó) élelmiszerek, alapanyagok ellen termel a szervezet speciális ellenanyagokat, amelyek a problémákat okozzák, fenntartják.

Mit nevezünk ételintoleranciának?

Ételintolerancia az, amikor a szervezet bizonyos ételekre, élelmiszer-összetevőkre nagy mértékű,  túlzott ellenanyag-termeléssel reagál.
Mit is jelent ez?

Amikor a szervezetünkbe test-idegen anyag kerül, a védelmi rendszerünk azonnal reagál.

Azokon a helyeken, ahol antigének hatolnak be a szervezetbe, felsorakoznak és aktiválódnak az immunrendszer sejtjei. Az aktivált immunsejtek egy soklépéses, összetett folyamat során ellenanyagtermelésbe kezdenek, az ellenanyaggal megjelölik az idegen részecskéket, majd elősegítik ezek elpusztítását, a szervezetből való „likvidálását”.

Abban az esetben, amikor az immunrendszer erős, a védelmi folyamatok rendben működnek, ez a folyamat – mondhatni – észrevétlenül zajlik.

Amikor azonban a szervezetnek különböző hatások miatt (például táplálkozási hibák, helytelen életmód-szokások, alváshiány, stressz, gyógyszerek, vegyi terheltség, …) legyengül a védelmi rendszere, sérülnek különféle enzimatikus folyamatok, akkor az immunrendszer szabályozottsága is megbillen és adott esetben fokozott immunválasszal reagál.

Az ételintolerancia egyike ezeknek a szabálytalanul működő immunális folyamatoknak, amikor is fokozott mértékű, specifikus ellenanyag-termelésbe (IgG antitestek) kezd bizonyos élelmiszer-összetevők ellen.

Ez a folyamat rendkívül sokféle panaszban, tünetben jeletkezhet, amelyekre sokszor nehéz közvetlen összefüggést, magyarázatot találni.

A tünetek erőssége függ a személy szervezetében termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől.

Mik az ételintolerancia leggyakoribb tünetei?
Mikor gyanakodhatunk ételintoleranciára?

● Arthritis, fibromyalgia, ízületi fájdalom

● Asztma

● Szorongás, depresszió

Autoimmun betegségek

● Figyelem hiány, hiperaktivitás

● Bélproblémák, emésztési panaszok (colitis, IBD, IBS, szorulás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalom)

Krónikus légúti tünetek (fulladás/ bronchitis)

● Sötét karikák vagy duzzanat a szemek körül

● Kimerültség

Fejfájás vagy migrén

● Álmatlanság, letargia, “ködösség”,

● Szívdobogásérzés

Állandó köhögés, hurut

● Arc melléküreg gyulladás

Bőrbetegségek (ekcéma, bőrpír, pattanás)

● Víz visszatartás

Súlyfelesleg problémák

Mik állhatnak a hátterében és milyen mechanizmus mentén alakulhat ki ételintolerancia?

A fentebb is említett hibás táplálkozási – és életmód-szokások, különféle stressz-tényezők, gyógyszerek, kemikáliák mind-mind okozhatják a szervezet védelmi rendszerének a túlzott igénybevettségét, illetve működési mechanizmusaiban (például az emésztési folyamatokban) zavarok kezetkezését.

Általában többtényezős a folyamat háttere, de az ételintolerancia mögött leggyakrabban az áll, hogy a szervezet emésztő enzim előállítási képessége csökkent vagy hiányos.

Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges.

Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni.

Ezeket a részlegesen emésztett fehérjéket a szervezet antigénként („idegenként”) azonosítja és étel-specifikus IgG termelésbe kezd.

Az ételintolerancia kialakulása során antigén-antitest komplexek képződnek, melyek lerakódnak a szövetekben, s ott a szövet sérülését és gyulladást okozó gyulladásos kemokinek felszabadulását idézik elő.

Ez a test bármely részén megtörténhet: például a belekben, ahol IBS tüneteket okoz, az izületekben, ahol izületi gyulladást okoz, a fejben, ahol migrénes tüneteket provokál stb.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Ételallergia és ételintolerancia esetén az immunrendszer immunglobulinnak nevezett antitesteket termel az adott élelmiszer ellen.

Attól függően, hogy ezek az immunglobulinok IgG vagy IgE típusúak, okoznak ételintoleranciát vagy ételallergiát.

A kettő közötti legfontosabb különbségek:

Ételintolerancia (IgG)
 • Lassú kialakulás: órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után
 • A reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő
 • Krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához
 • A test bármely szervét vagy szövetét érintheti
 • Célzott vizsgálat nélkül nehéz kimutatni, általában az adott anyagot lebontó enzim hiánya áll a hátterében
Ételallergia (IgE)
 • Gyors kialakulás: percekkel- órákkal az étel elfogyasztása után
 • A reakciók viszonylag ritkák
 • Akut reakció:
  általában gyors és heves lefolyású
 • Általában a légutakat, bőrt és emésztést érinti
 • Tünetei gyorsan megjelennek az allergén étel fogyasztását követően.

Mi a teendő, ha felmerül az ételintolerancia gyanúja?

Az egyik lehetőség, hogy bizonyos élelmiszereket – amelyekre gyanakszunk, vagy amelyek a legjellemzőbben a krónikus betegségek hátterében állhatnak – „random” kiválasztunk és ezeket kizárjuk az étrendből, megfigyelve a szervezet válaszait, működési folyamataiban történő változásait.

Ha „szerencsésen” választottunk, akár ezzel is sokat javíthatuk az állapoton, ugyanakkor ebből mégsem jutunk konkrét információhoz, mik azok az alapanyagok, ételek, amelyeket a szervezetünk túlreagál. Ennél fogva maradhatnak vagy visszatérhetnek olyan panaszok, tünetek, amelyek az ételintoleranciához köthetők.

A másik lehetőség, hogy a Foodtest 200+ ételintolerancia vizsgálat segítségével konkrétan kiderítjük, mely élelmiszerekre, ételekre válaszol a szervezetünk fokozott mértékű ellenanyag-termeléssel.

A teszt 226 élelmiszerre vizsgálja a szervezetben az élelmiszer-specifikus IgG-szintet, az eredmény pedig azt mutatja ki, mely élelmiszer esetében túlzott ez az antitest-előállítás.

A vizsgálat az ételintolerancia kimutatásában a leginformatívabb megoldások közé tartozik, hiszen számszerű értékek mutatnak rá az étrendben előforduló, problémát okozó ételekre.

A Foodtest 200+ által kimutatható ételérzékenységek listája:

 

Ide kattintva tudod megtekinteni a listát. 

Mit érdemes tenni, ha kiderül az ételintolerancia?

Ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyi működének helyreállását elősegítsük, az alábbi lépéseket mindenképpen javasolt megtenni:

 • egyéni megoldási útvonalterv,
 • emésztőrendszeri regeneráció, elősegítve egyben az enzimelőállítási folyamatok normalizálását is
 • immunrendszer célzott támogatása, gyulladáscsökkentés,
 • az IgG-pozitív ételek kerülése, eliminálása (a szervezet tehermentesítése)
 • tápláló, kiegyensúlyozott étrend kialakítása, valódi táplálkozás (a szervezet támogatása, hiányzó tápanyagok pótlása) berendezkedve arra, hogy ez életmódszerűen működjön, ne csupán kampányszerűen.

Miért van szükség szakmai segítségre, ha kiderül, melyek az intoleranciát okozó élelmiszerek?

 • Nem elegendő önmagában a problémát okozó élelmiszerek eliminálása, a szervezet tehermentesítése.

 • Szükséges kialakítani egy olyan táplálkozást, amely kellően színes, változatos és tápanyagokban gazdag ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyi működését, helyreállítási folyamatait támogassa.
  Ez általában komplex megközelítést és nagy körültekintést, gondosságot igényel, mindenképpen érdemes segítő szakember támogatását igénybe venni hozzá.

 • Az a tapasztalat, hogy a mindennapok során egyáltalán nem egyszerű vagy magától értetődő, hogy az eddig megszokott étrendben hogyan eszközöljük a változtatásokat, mit mivel helyettesíthetünk, milyen praktikákat vethetünk be, hogy egy élhető, finom, változatos és pénztárca-barát táplálkozásra válthassunk. A legtöbb esetben az érintettek számára szükséges ez a fajta támogatás.

A Táplálko-ZÓNA funkcionális táplálkozás tanácsadás csomagok mindegyike alkalmas rá, hogy ezt a fajta szakmai támogatást nyújtsa, hiszen nem csupán egy információhalmazzal segít, hanem személyes, személyre szabott támogatással, tanácsadással is, egészen addig, amíg a szükséges rutin kialakul az új életmódban.

Mi a veszélye, ha nem foglalkozunk a fennálló ételintoleranciával?

Ételintoleranciával kvázi együtt lehet élni, „hozzá lehet szokni”, ugyanakkor ez a szervezet egészséges működéséhez semmiképp nem járul hozzá.

Amellett, hogy az ételintolerancia okozta panaszok, tünetek folyamatosan megnehezítik a mindennapokat és aláássák az általános jó közérzetet, az immunrendszert is egy fokozott készenlétre, szünet nélküli védekezésre kényszerítik.

A problémás ételek fogyasztása folyamatos gyulladást tart fenn a szervezetben, az immunitás pedig ebből fakadóan folyamatos igénybevételnek, terheltségnek van kitéve, amely előbb-utóbb az ellenálló képesség, a védemi rendszer gyengüléséhez vezet. Ha pedig a védelmi rendszer gyenge, a szervezet kiszolgáltatottá válhat akár gyengébb támadások előtt is.

Ha már most úgy gondolod, esélyes, hogy a panaszaid hátterében ételintolerancia áll és a vizsgálatot mindenképpen elvégeztetnéd, akkor hadd ajánljak fel számodra egy kedvezménykupont, amely

a foodtest.hu oldalon a vizsgálat megrendelésekor 5.000.- Ft kedvezményt jelent számodra.

Kuponkód: JÁB20201110

Ha pedig szeretnél egy komplex funkcionális táplálkozás tanácsadás csomagot igénybe venni, amelynek

 • része a Foodtest 200+ ételintolerancia vizsgálat is,
 • valamint minden szükséges szakmai segítséget is tartalmaz személyre szabottan,
 • s amellyel a helyreállás útján elindulhatsz, akkor hamarosan ebben is tudok segíteni:

épp egy ilyen csomag kialakításán dolgozom (várhatóan 2021. első negyedévétől lesz elérhető).

Ha szeretnél értesítést kapni ennek a komplex csomagnak a részleteiről és a jelentkezés megnyitásáról, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon keresztül és amint aktuálissá válik, tájékoztatni foglak.

Pin It on Pinterest