fbpx

Ez a recept életem második önállóan megalkotott, kipróbált fermentált receptje. Magam és a családom is nagyon szerejük a cukkinit, mindenféle formában és variációban, tucatnyi ételféleségben. 
Amikor a fermentálásban már szereztem egy kis jártasságot, úgy gondoltam, a cukkini sem maradhat ki a sorból: s hát lett is sikere. Innentől ebben a formában is a kedvencünk.

(A receptben megadott mennyiségek kb 1 hagyományos méretű, azaz 700-800 ml-es befőttes üveget töltenek meg.)

Hozzávalók:

3 db közepes-nagyobb bébicukkini

1 ek morzsolt-szárított vagy frissen vágott kapor

2 gerezd fokhagyma

Só (parajdi ajánlott)

Leszorítónak: 2-3 db cukkini korong

1 db tisztára mosott befőttes üveg (vagy két kisebb)

Elkészítés:

1

A cukkinit alaposan megmossuk, eltávolítjuk a szárvégét és leszeletelünk összesen 2-3 kisujjnyi vastagságú korongot leszorítónak.

Ezután a cukkinikat vékony csíkokra gyaluljuk. A fokhagymát felkockázzuk vagy fokhagymanyomón áttörjük.

2

Az legyalult cukkinit, az áttört fokhegymát és a kaprot egy nagy tálba tesszük és alaposan megsózzuk: ehhez a mennyiséghez 1-2 teáskanálnyi sót adunk.

Villával átforgatjuk az egészet, hogy a só mindenhol átjárja a zöldségeket, majd legalább egy órára konyharuhával letakarva félretesszük.

3

A cukkini a só hatására levet ereszt és ennek mi nagyon örülünk. 🙂 Előkészítjük a tiszta üvege(ke)t és a leszorítónak használandó cukkini korongokat.

A sótól kissé összeesett zöldségeket magában a tálban alaposan kinyomkodjuk és az így kipréselt zöldség-adagokat a befőttes üvegekbe nyomkodjuk. Lehetőleg úgy, hogy minél tömörebben, légmentesebben töltsék ki az üveget és hogy csak üveg válláig érjen a zöldség. Ekkor ráhelyezzük a cukkinikorongokat és lefelé nyomva beigazítjuk, hogy az üveg pereme alá kerüljenek.

4

Felöntjük az üvege(ke)t a megmaradt sós lével, úgy, hogy minden darab zöldséget (a leszorítót is) ellepjen. Ha a sós levünk ehhez kevésnek bizonyul, akkor kevés tisztított vizet adhatunk hozzá.

A felöntött üveg(ek)re szorosan rácsavarjuk a tetőt és tálcára helyezve szobahőmérsékleten olyan helyre állítjuk őket, ahol nem éri őket közvetlen napfény és huzat sem.

5

A lakás hőmérsékletétől (és annak állandóságától) függően az erjedési folyamat néhány napon belül megindul. Ez együtt járhat azzal, hogy a fermentációnk sziszegő hangot fog hallatni ésvagy pici lé távozik az üvegekből. Ezt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk, teljesen normális jelenség a folyamat részeként és néhány napon belül abba is marad.

Ha minden áron késztetést érzünk, hogy beavatkozzunk, akkor megtehetjük, hogy ici-picit lazítunk az befőttes üveg tetején, amíg egyet „szisszen” (nem vesszük le a tetőt), majd szorosan visszazárjuk.

Ha az üvegből annyi lé kiszökne, hogy nem lepi el teljesen a zöldségeket, akkor tisztított vízzel pótoljuk a hiányzó mennyiséget, majd ismét szorosan visszazárjuk a tetőt.

A fermentumunk kb 7-10 nap alatt már fogyaszthatóvá válik, ilyenkor még roppanósabbak a zöldségek. Ha azonban nem akarjuk azonnal elfogyasztani, akkor mehet a kamrapolcra, ahol hetekig, hónapokig eltarthatjuk őket.

Amire nagyon figyeljetek!

1, Tisztaság:
az edények, minden eszköz, különösen a befőttes üvegek maximálisan tiszták legyenek!

2, Légmentesség:
ez kulcsfontosságú a sikeres fermentációhoz és ahhoz, hogy ne romoljon meg, ne penészedjen be az üveg tartalma. Ezért fontos az üvegtetők szoros záródása és a légmentesség folyamatos biztosítása.

3, Ha megbontottunk egy üveget, akkor onnantól hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy a tartalma.

Ha szeretnél többet tudni a fermentálásról, hogy mi történik a savanyítás során és milyen előnyei vannak, ha fermentált ételeket fogyasztunk, akkor olvasd el itt az erről szóló cikkemet!

Fermentálás házilag

Pin It on Pinterest