fbpx

Az utóbbi időben többször találkoztam azzal, hogy az emberek számára a funkcionális táplálkozás kifejezés olyan homályos, ködös, nehezen érthető. Nem igazán elképzelhető számukra, mert túl sok konkrétum még nem társul hozzá a fejekben.

Szeretnék ezért most néhány gondolatot megosztani köznapi nyelven, közérthetően, hogy mi is az a funkcionális táplálkozás. Hogy könnyen tudjátok értelmezni és könnyebben tudjatok hozzá kapcsolódni.

A funkcionális táplálkozás definiált meghatározásáról már írtam korábban, ez itt olvasható részletesebben.

Funkcionálisan táplálkozni azt jelenti a mindennapokban,

hogy tudjuk és értjük, hogy melyik étel vagy étel-összetevő mit okoz a szervezetünkben, hogyan hat a működési folyamatainkra.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségünket támogatja vagy pont, hogy ellene dolgozik.

Szinte kivétel nélkül minden élelmiszer besorolható valamelyik csoportba: vagy támogat vagy nem támogat. Vagy több a működésünkre gyakorolt előnyös hatása vagy több az ártalmas hatása. Semleges kategória nincs igazán ebben.

Ez alapján pedig könnyedén eldönthetjük – a saját, jól felfogott érdekünkben és a felelősségünk tudatában -, hogy mit választunk: mit eszünk és mit iszunk és ezen keresztül mivel támogatjuk az egészségünket, illetve mitől kíméljük meg a szervezetünket.

A funkcionális élelmiszerek olyan ételek,
amelyek valódi táplálékul szolgálnak a szervezetünk számára, miközben nem ártanak neki.

A funkcionális ételek olyan összetevőket tartalmaznak nagy mennyiségben, amelyek
– befogadhatóak,
– értelmezhetők és
– jól hasznosíthatók
a testünk, a sejtjeink számára.

Olyan táplálékok ezek, amelyek biztosítják a szervezetünk egyensúlyi működéséhez szükséges fajtájú, mennyiségű és mértékű tápanyagokat és hatóanyagokat
(biztonságos szénhidrátokat, rostokat, jó minőségű, teljes értékű fehérjéket, egészséges zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, fitotápanyagokat).

A funkcionális táplálékok EGYÚTTAL nem tartalmaznak (vagy legfeljebb csak csekély mértékben) olyan összetevőket, anyagokat, amelyek az egészségünk ellen hatnak, például azáltal, hogy gyulladásokat generálnak, egyensúlytalanságokat hoznak létre vagy méreganyagként értelmezi őket a szervezetünk vagy blokkolnak olyan folyamatokat, amelyek az egészséges működéshez szükségesek lennének.

Ezek konkrét ételek, konkrét alapanyagok, amikből színesen, változatosan lehet kialakítani a kiegyensúlyozott, tápláló étrendet.

Természetesen szükséges figyelembe venni az egyéni állapotokat, érzékenyégeket, esetleges intoleranciákat is: ezek ismeretében válik személyre szabhatóvá egy funkcionális étrend.

Másik megközelítés, ha a funkcionális szó jelentéséből indulunk ki.

A funkció szó működést jelent,

a funkcionális kifejezés pedig jelenti többek között, hogy működéssel kapcsolatos, rendeltetésszerű, rendeltetésének megfelelő, működést támogató.

Ebből a szemszögből a funkcionális táplálkozás olyan természetes, tápanyagokban gazdag, antitápanyagoktól mentes táplálékokból épül fel,

amelyek az emberi szervezet rendeltetésszerű használatát segítik, az egyensúlyi működését szolgálják.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A funkcionális táplálkozás egy rendkívül színes, változatos, ízekben és természet-adta aromákban gazdag táplálkozást jelent. Élvezhető, élhető, életeszerű, cseppet sem időigényesebb, mint a hagyományos táplálkozás.

Előnyben részesítjük a zöldségeket, salátaféléket, minél színesebben, minél változatosabban.
Itt gyűjtöttem össze például 10 gyakorlatias tippet, miként tudjuk az étrendünket zöldséghangsúlyossá tenni. 

Bőséggel válogathatunk a megbízható forrásból származó állati élelmiszerekből (húsok, halak, tojás, belsőségek, …) és a megfelelő összetételű zsírforrásokból is (hidegen sajtolt olajak, halolajak, …)

Kerüljük ugyanakkor a szervezet számára terhet jelentő ételféleségeket, mint például a hozzáadott cukorral, finomított liszttel készített ételeket, a glutén-, szójatartalmú, génmódosított és sokszorosan feldolgozott élelmiszereket, húsipari hulladékokból készített termékeket.

Ugyancsak nincs szüksége a szervezetünknek mesterséges aromákra, adalékszerekre, tartósítószerekre, ezért az ilyen összetételű élelmiszerekkel sem terheljük a működési folyamatainkat.

Kinek segíthet? Kinek ajánlott? Kinek való?

Nos, ha egy ilyen kérdésre azt mondjuk, hogy mindenkinek, akkor az általában gyanús.

Pedig elméletben mindenkinek is jó lehetne, hiszen személyre szabható.


Ugyanakkor elsősorban azoknak való a funkcionális táplálkozás, akik számára fontos, hogy a táplálkozásuk eszköz legyen az egészségük eléréséhez és fenntartásához. És mindaz a cél, amit fizikailag el szeretnének érni – legyen az fogyás, energikusság, kisbaba, regeneráló alvás, bármi -, azt az egészségük helyreállításán kereszül, az egészségük szolgálatával kívánják elérni.

Így hát való a funkcionális táplálkozás azoknak,

  • akik már valamilyen egészségügyi kihívással szembesülve szeretnék visszanyerni, helyreállítani az egészséges funkcionalitásukat, hiszen a funkcionális táplálkozás a működészavarok helyreállításában, rendbehozatalában is az egyik legkézenfekvőbb és legalapvetőbb eszköz
  • akik komoly problémákkal még nem küzdenek a fizikai működésük terén, de időnként kapnak olyan jelzést a testük részéről, hogy valami nem a jó irányba tart és ezt az irányt jó irányba akarják fordítani
  • és akik egyszerűen rendelkeznek akkora tudatossággal vagy igényességgel, felelősségtudattal a saját egészségük vonatkozásában, hogy folyamatosan a legjobb állapotban kívánják tartani magukat és eleve úgy akarják alakítani a táplálkozásukat, hogy az folyamatosan az egézsésgüket szolgálja.

Mennyire könnyű gyakorolni, kivitelezni?

Ha már van egy kis jártasságunk azokban az ismeretekben, hogy melyik étel jó nekünk és melyik nem, akkor a mindennapos gyakorlat nagyon gyorsan kialakítható.

A funkcionális táplálkozás tanácsadás csomagjaim éppen abban hivatottak segíteni, hogy ez a fajta egészséget szolgáló táplálkozás egyáltalán ne legyen bonyolult vagy körülményes, hanem egyszerűen, praktikusan illeszkedjen az életvitelünkbe, személyre szabottan, ugyanakkor családbarát módon, élethosszig fenntarthatóan.

Ha érdekel, hogy milyen módon épül fel és mit tartalmaz a gyakorlatban a funkcionális táplálkozás tanácsadás,

akkor nézz körül a Táplálko-ZÓNA csomagok között!

Ha pedig szükségét érzed egy ilyen jellegű segítségnek és jól jönne a döntésedhez egy kötelezettség-mentes „kérdezz-felelek”, akkor

írj nekem bátran a hello@taplalkozona.hu email címre és igyekszem segíteni a döntésben is.

Pin It on Pinterest