Ez a recept úgy született, hogy valami miatt felderengett bennem a régmúltból a túrós pite élménye. Gondolkodni kezdtem, hogyan oldhatnám meg liszt nélkül, egészséges összetevőkből. Mivel pizzára korábban már sikerült egy klassz, ráadásul túró-alapú lisztmentes verziót kitalálnom, nem volt nehéz ezt a pitét sem egészségesre formálni. Így született a túróhabos gyümölcsös álompite.
A receptben megadott mennyiség egy 25 cm átmérőjú, kör alakú tortaformához elegendő, ami kb 8 szeletre osztható.
Hozzávalók:
250 g házi túró vagy Ricotta
4 tojás
2 ek Eritrit vagy GAL Glicin
1 ek vaníliakivonat
Málna, eper, bogyós gyümölcs vagy ízlés szerint bármilyen gyümölcs
Elkészítés:
1
A túrót tálba tesszük, villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a 2 ek eritritet és a vaníliakivonat felét.
2
A tojásokat kettéválasztjuk úgy, hogy 2 fehérjét félreteszünk, két fehérjét pedig nagyobb tálban azonnal kemény habbá verünk. A sárgákat hozzáadjuk a túróhoz és alaposan elkeverjük.
A masszához óvatosan, könnyed mozdulatokkal hozzákeverjük a két tojásfehérjéből felvert habot.
3
A tortaforma lapjára sütőpapírt szabunk, rátöltjük a túrós masszát és szép egyenletesen eloszlatjuk a kör alakú formán.
Előmelegített sütőben kb 15-20 percen át addig sütjük, amíg a teteje kissé megszilárdul.
4
Ekkor kivesszük a sütőből.
Felverjük a másik két tojásfehérjét a vaníliakivonat másik felével. A felvert habot egyenletesen ráhalmozzuk az elősütött túrós alapra, villával vagy késsel egyenletesen elkenjük.
5
Ízlés szerint dekoráljuk gyümölcsökkel, ezúttal én málnát és banánkarikákat használtam.
Viszatesszük a sütőbe és készre sütjük: addig, amíg a tojáshab aranybarnára sül.
Amikor kész, kivesszük. A tortaformáról levéve üvegtálra helyezzük, hagyjuk kihűlni és felszeleteljük.
Próbáljátok ki Ti is és fogyasszátok egészséggel!