fbpx

Az újév kezdete jellemzően egy olyan időszak, amikor az emberek tömegével tesznek különféle fogadalmakat. Elhatározásokra jutnak annak érdekében, hogy az életük valamely területén változtassanak, általában javító szándékkal. 

„Leszokom a dohányzásról!”,
„Elkezdek sportolni!”,
„Többet fogok olvasni!”,
„Lefogyok az ideális testsúlyomra és meg is tartom!”,
„Nem káromkodok többé!”,
„Új életet kezdek!”
– csak hogy néhány gyakori példát említsünk. 

Gyakran mások előtt jelentik ki ezt, mert a nyilvánosan tett ígéretnek nagyobb a „kényszerítő” ereje, hogy az ténylegesen meg is valósuljon.

Jellemzően azonban sajnos az újévkor tett fogadalmak csak kis százalékban teljesülnek. De vajon miért?

Ezeknek a fogadalmaknak általában az a lényegük, hogy szeretnénk jobbá tenni az életünket. Ennek érdekében valamilyen korábbi, „rossz” szokást elhagyunk, megváltoztatunk, illetve új szokást alakítunk ki, ami hozzásegít a kitűzött célunk eléréséhez.

Ezek gyakran nagyon jó és fontos elhatározások. 

Ahhoz azonban, hogy ezek tényleg betartásra kerüljenek és ne kudarccal, eredménytelenséggel végződjenek, érdemes átgondolni, mi kellhet a sikerhez, hogyan lehet elkerülni azokat a tipikus pontokat, amiken rendre elcsúszik egy újévi elhatározás.

Elsőként talán azon érdemes eltűnődni, hogy honnan jön egyáltalán a változás iránti vágy?

Miért akarunk változtatni?
Mi az okunk rá?

#1

Ebben az egyik legfontosabb tényező, hogy ZAVARJON az az állapot, amiben vagyunk. Zavarjon annyira, hogy ez már így nem mehet tovább. Amíg nem zavar eléggé, addig nem biztos, hogy eléggé komolyan veszed a célodat, aminek az érdekében szükséges változtatnod.

Dr Bubó zseniális megállapítását idézve: “Aki nyavajog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé.”

#2

Egy másik hasonlóan fontos tényező, hogy keressük és találjuk meg, mi vezetett ehhez a zavaró állapothoz. Ezek jellemzően azok a rossz, hibás szokásaink, amivel ha nem nézünk szembe és amit ha nem hagyunk abba, akkor jobb esetben „csak” ugyanebben az állapotban fogunk maradni, de jellemzően inkább még rosszabb állapotba kerülhetünk. 

Ha őszintén megvizsgáljuk az életvitelünket és nyakon tudjuk csípni ezeket a – gyakran függőséget is okozó – szokásokat, az már fél siker ahhoz, hogy változtatni is tudjunk rajtuk!

Egy-egy új szokást akkor tudunk rutinná alakítani, tartósan a mindennapjaink részévé tenni, ha van hozzá egy konkrétan meghatározott és reális (!!!) célunk.

Legyen a célunk reális és konkrét!

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”
/Lucius Annaeus Seneca/

Ha már tudjuk, min akarunk változtatni, akkor már csak az a kérdés, hogyan kezdjünk neki a folyamatnak.

Gyakran ehhez elsősorban nem fogadalmakra van szükség, hanem inkább tudatos célkitűzésre, stratégiára és tervezettségre,

illetve elhatározásra, hogy ezeken következetesen végighaladunk.

No ez lehet, hogy klisének* hangzik, de hogy ne legyen az, bontsuk ki egy kicsit ezt a gondolatot!

*Klisé: Olyan gondolat leírására használt kifejezés, amelyet olyan gyakran és olyan módon használnak, hogy eredeti hatása és értelme elvész.

Lehet a célunk bármi, mindenképp fogalmazzuk meg szemléletesen, részletesen!

Például szeretnék jobban aludni, több minőségi időt tölteni a családommal, elérni egy energikus, jól kondícionált fizikai állapotot, tónusosabb izomzatot, ellenállóbbá válni a betegségekkel szemben, leadni a fölösleges kilókat, stb.

A célod maga is legyen reális, azaz teljesíthető, illetve az eléréséhez szükséges időtartamot és elérési útvonalat is reálisan tervezd meg. 

Ha például fogyni szeretnél 20-30 kg-t, akkor nem várhatod el a szervezetedtől – egészségre való törekvés mellett -, hogy ez 2-3 hónap alatt teljesüljön.

Légy elkötelezett a célod iránt!
Oké, de hogyan?

A célok akkor fognak igazán változásra ösztönözni, ha meg is osztjuk valakivel, s ezáltal – jó értelemben – számonkérhetővé válunk a teljesítésben. Ha azonban pont azért nem akarod nagy dobra verni az elhatározásodat, nehogy éppen a károgók hiúsítsák meg a sikeredet, akkor több lehetőséged is van. 

Választhatsz magadnak „szövetségest”, 

aki melletted áll, buzdít, dicsér, akkor is erőt ad, ha épp fel akarnád  adni. Lehet ez a személy a társad, egy barátod, kollégád, bárki, akiben bízol és akiről tudod, hogy nem lebeszélni fog a célod megvalósításáról, hanem minden lehetőségével támogatni fog annak elérésében.

Kérhetsz segítséget, hozzáértő szakember személyében. 

Ez az egyik legjobb mód arra, hogy biztosan kikerüld a vargabetűket, buktatókat, felesleges kudarcokat és a jószándékú próbálkozások okozta időveszteséget. 

Egy szakmai támasz, egy tanácsadó segítsége aranyat érhet a számodra, ha utat, megoldást keresel, meg is tudod fogalmazni a célodat, ugyanakkor a megvalósításban még nem vagy jártas. 

Egy jó mentor ráadásul az előbb említett „szövetséges” szerepét is betöltheti egyben.

Nagyon erős eszköz az is, ha leírod

a részletesen átgondolt, megfogalmazott célodat. Ez történhet mások bevonásával vagy anélkül is.

“A le nem írt akarat kívánság, egy álom, ami sohanapján történik meg.
Azon a napon, amikor célodat írásba foglalod, kialakul az elkötelezettség, ami megváltoztatja az életed. Készen állsz rá?”
/Tom Hopkins/

Legyen terved, ami mentén haladhatsz!

Szokásokat megváltoztatni vagy új szokást bevezetni nem könnyű. Kitartás, önfegyelem, céltudatosság kell hozzá.

És a legtöbb esetben TERVEZETTSÉG és a terv következetes kivitelezése. Hidd el, ez sem klisé, bármennyire annak hangzik is!

Sok elhatározás, fogadalom már eleve kudarcra van ítélve, ha nincs megtervezve a megvalósítása vagy ha irreális idő alatt akarunk vele elérni egy célt.

Érdemes tudnunk, milyen tempóban akarunk haladni, mit bír a szervezetünk jelenleg, milyen állomásokat, mérföldköveket érdemes betervezni, érinteni a célhoz vezető úton. 

Ehhez persze nem árt, ha rendelkezünk némi önismerettel. 

 

Merj segítséget kérni!

Vannak olyan területek, amelyeken – bármennyire is becsülendő és elismerésre méltó a tettrekészség -, mégsem elegendő csupán az elhatározás. 

Lehet ez a terület mentális vagy fizikális, szükség lehet személyre szabott, célzott segítséget igénybe venni hozzáértő szakembertől.

Magadért csináld, ne mások elvárásai miatt!

A legtartósabb motivációforrás, ha mindaz, amit a változás érdekében teszel, azt saját magadért teszed! Az egészségedért, a jobb életminőségedért. 

„A … magával többet törődő, tudatos ember nem önző – még akkor sem, ha a társadalm megítélés ezt sugallja -, hanem felelősségteljes, mert tudja, hogy másokon csak akkor segíthet, ha előbb önmagát teszi rendbe!”
/Dr. Csiszár Miklós/

 

Ha pedig fogyni szeretnél, akkor még néhány jótanács, az újév kezdetén.

  • A fölösleges kilóid ledolgozása az egészséged támogatásán keresztül történjen!

Ezt a legegyszerűbben a valódi tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával, a valódi táplálkozással tudod elérni. Mozoghatsz, edzhetsz is többet, mint eddig, de gondolj arra, hogy a mozgás a hiányzó tápanyagokat nem fogja, nem tudja pótolni. Ahhoz pedig, hogy fogyni tudj, tápanyagokkal kell ellátnod a szervezetedet!

  • Ne fogyókúrákban, diétákban gondolkodj!

A kúrák csak kúraszerű eredményeket adnak, azaz egy adott ideig tartó diáta csak addig lesz eredményes (jó esetben), ameddig csinálod. Miután abbahagyod, az eredményeket elveszíted. 

Ha azonban az a célod, hogy a megváltoztatott étrended, táplálkozásod hosszú távon, élethosszig fenntartható legyen, akkor az eredményeidet, a jó állapotodat is folyamatosan fenn tudod tartani, korodnak megfelelően.

  • És mindaz, amit teszel, okozzon örömöt! 

Ez garantálja azt, hogy valóban életmóddá alakíthasd az egészségedet szolgáló táplálkozást. Ami nem okoz örömöt, ami sanyargat, ami csak a lemondásokról szól, azt nem fogod tudni hosszú távon fenntartani, nem tudod tartós rutinná alakítani.

Gondold végig mindezeket a táplálkozásod összefüggéseiben (is)!

 

Ne feledd, a táplálkozás az egyik legevidensebb, legmindennaposabb szokásunk, amivel döntő hatással vagyunk az egészségünk alakulására, a szervezetünk állapotára és magára az életminőségünkre.

Talán nem is gondolod, mennyi mindent befolyásolsz azzal, ahogyan táplálkozol!

Ha a jelen állapotoddal nem vagy elégedett, valami zavar, akkor mindenképp fordíts figyelmet arra, milyen okokat találhatsz emögött a táplálkozási szokásaidban.

Ha pedig elérkezettnek érzed az időt, megérett benned az elhatározás, hogy a táplálkozásodat az egészséged szolgálatába állítsd, akkor örömmel segítek Neked!

Várlak szeretettel a funkcionális táplálkozás csomagjaim bármelyikére:

nézz szét itt a Táplálko-ZÓNA csomagok között!

Ha pedig szükségét érzed egy ilyen jellegű segítségnek és jól jönne a döntésedhez egy kötelezettség-mentes „kérdezz-felelek”, akkor

írj nekem bátran a hello@taplalkozona.hu email címre és igyekszem segíteni a döntésben is.

Pin It on Pinterest