fbpx

Funkcionális táplálkozás

Mit jelent a funkcionális táplálkozás?

Nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a szervezetünket nem csupán etetjük, hanem valódi táplálékokkal látjuk el, amiket a testünk értelmezni és az egészséges működéséhez hasznosítani tud.

Talán egy kicsit tudományosan hangzik, mégis viszonylag egyszerű: jellemzően olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, minél inkább természetes formában. Ezek a tápanyagok a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, rostok, fitotápanyagok. Az ilyen – tápanyagokban gazdag – ételek valódi táplálékul, az egészséges működéshez támogatásul szolgálnak a testünk számára.

Ez értelemszerűen egyúttal azt is jelenti, hogy kerülünk minden olyan anyagot és – tápláléknak nem minősülő – ételféleséget, ami a szervezetünket terheli, azaz gyulladások, betegségek, egyensúlytalanságok, működészavarok kialakulását okozhatja.

A funkcionális táplálkozással elősegítjük és fenntartjuk a testünkben zajló folyamatok egészséges, harmonikus működését, illetve jelentősen csökkentjük a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

Amikor így táplálkozunk, azt a testünk kitűnő közérzettel, energikussággal, magas vitalitással, kiegyensúlyozottsággal, panasz- és problémamentes funkcionálással jelzi vissza.

Vagyis

  • reggel pihenten, frissen, motiváltan ébredünk,
  • a nap során koncentráltan, stabilan magas energiaszinttel, eredményesen látjuk el a teendőinket,
  • az étkezéseink után nem kajakómát, puffadást, emésztési panaszokat tapasztalunk, hanem kellemes jóllakottságot és elégedettséget érzünk és a következő étkezésig gond nélkül „kibírjuk”,
  • a testünk a barátunkként szolgál minket, mert nem fáj sehol, nincsenek diszkomfort érzeteink, kellemetlenségeink, panaszaink vagy súlyproblémáink,
  • este kellemes fáradtsággal fekszünk le aludni és az éjszakánk minőségi, pihentető alvással telik.

Mi a gond ehhez képest ma az emberek táplálkozásával?

A világ, ami körülvesz minket, sajnos cseppet sincs a segítségünkre a helyes, egészséget támogató táplálkozásban.

Túl a kulturálisan átvett hibás étkezési szokásokon, számos – inkább számtalan – olyan tényezővel szembesülünk nap, mint nap, amik normalitásnak mutatják magukat, mégis az egészségünk ellen dolgoznak.

Tele van a környezetünk olyan „megoldásokkal” az étkezésben és olyan termékekkel a boltokban, amik semmilyen módon nem támogatják, sokkal inkább aláássák az egészségünket.

Mit tapasztalnak ebből az emberek és ez hogyan függ össze a táplálkozásukkal?

Az, hogy a „hagyományos”, szokásos táplálkozás hová vezet és mit okoz az ember szervezetében, elsőre nem annyira szembetűnő.

Idővel azonban – genetikai és alkati adottságoktól is függően – kezdenek felbukkanni azok a közérzeti, fizikai állapotbeli „figyelmeztetések”, amelyeket már nem igen lehet figyelmen kívül hagyni.

Vagy legalább is nem célszerű.

Ezt az emberek fizikailag a legkülönfélébb panaszokban, fájdalmakban, tünetekben, kezdődő vagy kialakult érzékenységekben, betegségekben tapasztalják.
Vagy „csak” abban, hogy hízni kezdenek és ezt akaratuk ellenére sem tudják kezelni, kordában tartani.

Sajnálatos módon mindezek legfőbb, legközvetlenebb oka a helytelen táplálkozásban keresendő.

Mi a megoldás?

Mit jelent a funkcionális táplálkozás a gyakorlatban?

Fontos tisztázni, hogy funkcionálisan táplálkozni egy élhető és élvezhető étrendet jelent, amellyel egy egyensúlyából kibillent fizikai állapotot is képesek lehetünk helyreállítani és az egészségünket megőrizni, fenntartani.

Állapotfelmérés

A funkcionális tanácsadás során mindenek előtt feltérképezzük a kialakult állapot mögöttes okait, beleértve nem csak a táplálkozási szokásokat, hanem számos fontos befolyásoló tényezőt is, mint például a stressz, az alvás, mozgás.

Táplálkozás, funkcionális személettel

Az egyéni állapot, körülmények és adottságok, érzékenységek figyelembevételével kialakítjuk a személyre szabott étrendet. 

Az ételeink így megfelelő összetételben és arányban fognak tartalmazni minden szükséges tápanyagforrást,
miközben kerülünk minden olyan anyagot és ételféleséget, ami a szervezetünk számára értelmezhetetlen, ennél fogva használhatatlan, illetve veszélyes, káros lenne.

Mentorálás

Mivel a táplálkozás megváltoztatása mindenképpen együtt jár bizonyos életmód-szokások megváltoztatásával is, ilyenkor nagyon hasznos, ha az ember nincs magára hagyva, magára utalva ebben a folyamatban.

A felmerülő kérdések, tapasztalat hiányából fakadó bizonytalanságok az átállás szakaszában gyakran okozhatnak elakadást, fölösleges buktatókat, vargabetűket, de mindez megspórolható, kikerülhető, ha egy mentor személyre szabott, szakmai segítséget és támogatást nyújt.

Éppen ezért, a sikeresség, eredményesség érdekében minden egyes TáplálkoZÓNA csomagnak része a mentorálás is, amely személyes vagy online konzultációk mellett rengeteg hasznos ismeretanyag és gyakorlati segédanyag átadását is jelenti.

Pin It on Pinterest