fbpx

Az úgy volt, hogy a családom minden tagja – engem kivéve – odavan a Nutelláért. Nem ritka, hogy el is csábulnak, ha alkalmuk nyílik rá. És vannak olyan ügyfeleim is, akik szintén szeretik ezt a nem éppen funkcionális élelmiszert.

Innen eredt a szándékom, hogy keressek, találjak, vagy magam kidolgozzak egy használható és finom mogyorókrém receptet. Olyat, amiben tényleg tápláló, egészséges összetevők vannak. És csak azok, más nem.

Keresgélve természetesen tucatnyi receptet találtam, többségében azonban olyanokat, amelyekben például táblacsokit alkalmaznak összetevőként. Arról pedig ugye tudható, hogy összetételét tekintve nem biztos, hogy a legmegfelelőbb: gondolva akár az édesítésére, a hozzáadott adalékszerekre vagy allergén emulgátorokra.

Így hát – inspirálódva az elképzelésemhez közelebb álló receptekből – magam alakítottam ki egy olyan receptúrát, amit bátran ajánlhatok a funkcionális táplálkozás keretében is. No, nem mindennaposan persze, hanem a hébe-hóba kategóriába sorolva.

Fogadjátok hát szeretettel az alábbi vegán mogyorókrém receptet – Nutella helyett! Rendkívül mogyorós, tömör ízélményt fog nyújtani. 🙂

Hozzávalók:

150 g törökmogyoró bél

25 g olvasztott kókuszzsír

20 g GAL glicin + 10 g eritrit (lehet összesen 30 g eritrit is)

15 g holland kakaópor

150 – 200 ml kókusztej (cukrozatlan)

Elkészítés:

1

A törökmogyorót sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsiben 170 fokon 10-15 perc alatt enyhén megpirítjuk. Hagyjuk langyosra hűlni. A vékony héjréteget vagy kézzel vagy egy rusztikusabb anyagú konygaruhába téve lemorzsolgatjuk róla.

Az így megpörkölt és megtisztított mogyorót késes aprítógépbe tesszük és krémesre turmixoljuk.

2

Amíg a mogyoró pörkölődik, előkészítjük a többi hozzávalót. A kókuszzsírt megolvasztjuk, belekeverjük az édesítőket, a kakaóport és hozzáadjuk a kókusztejet.

Ha kell, még további melegítéssel jól eldolgozzuk, hogy az édesítők is nagyjából feloldódjanak.

3

A krémesre turmixolt mogyoróhoz hozzáadjuk a kókuszzsírral kikevert kakaós masszát és tovább krémesítjük a robotgéppel, turmix-szal.

Amikor kész, előre elkészített, zárható üvegbe töltjük.

4

A kész mogyorókrémünk kenhető, Nutellához hasonló állagú lesz, így könnyen üvegbe tölthető.

A megadott mennyiségből egy hagyományos nutellás üvegnyi (400 g) adagot kapunk.

Fontos tudni!

A mogyoró bizonyos esetekben allergén lehet, tehát „becsukott szemmel” nem ajánlható mindenkinek.

A funkcionális táplálkozás szempontjából ezt mindig egyénileg mérlegeljük.

Pin It on Pinterest