fbpx

Gondolkodós írással jövök.
Ahhoz szeretnék pár támpontot adni, miért ne sajnáld az időt az ételkészítésre.

Nem biztos, hogy népszerű leszek.

De nem baj.

Magam is tisztában vagyok vele, hogy a mai világban, a jelen élelmiszeripari környezetben és táplálkozási kultúrában nem a legegyszerűbb történet a kiigazodás és nem kis kihívás, ha tudatosan, egészségesen akarunk táplálkozni.

Azt is jól tudom, hogy – bár nagyon sok technológia a segítségünkre van a háztartásban, konyhában -, a mindennapok rohanásban telnek, nehéz egy kiegyensúlyozott időbeosztásban élni, amikor mindenre elegendő idő és figyelem jut.

Sok olyan tevékenység akad ma, amire az emberek sajnálják az időt, inkább kiszervezik, kényemesebb, instant megoldásokkal igyekeznek „megoldani” az adott feladatot, miközben ez hosszú távon nem vezet jóra.

Ilyen terület ma az ételkészítés is, ami – jó esetben – a (tudatos) táplálkozásnak elválaszthatatlan része (lenne).

Az utóbbi időben egyre súlyosabb problémának látom – és bizonyos esetekben a saját ügyfeleim felé nyújtott segítségemet is igencsak megnehezíti -, amikor az emberek nem tudnak, nem akarnak ételt készíteni vagy ezt rosszkedvűen, kényszeredetten, kelletlenül teszik.

Miért probléma az, ha sajnálod az időt az ételkészítésre?

Ha nem tudsz ételt készíteni, vagy nem vagy hajlandó erre, akkor kiszolgáltatottá teszed magadat. Rendelhetsz ételt, járhatsz étterembe, ehetsz gyorskajákat, vásárolhatsz tartós élelmiszereket, de ezekkel etetnek Téged és a legtöbb esetben nem tudhatod pontosan, hogy mivel.

Nem magad táplálkozol, hanem hagyod magadat etetni. És nem tudhatod, hogy ennek fizikailag milyen hatásai, következményei lesznek/lehetnek a szervezetedben.

Ami biztos, hogy kockáztatod az egészségedet.

A küldetésem részének tekintem (most már) azt is,

hogy segítsek az embereknek megérteni, mennyire fontos, hogy tudjanak magukról gondoskodni, ezzel karöltve tudatosak legyenek a táplálkozásban.

Ehhez pedig mindenképp hozzátartozik, hogy tudjanak ételt készíteni: a saját táplálkozásukhoz szükséges táplálékokat biztosítani.

Nem azt mondom, hogy álljunk ott a konyhában órákig vagy akár egész nap.

Nem azt mondom, hogy egy mesterszakács szintjén nyújtson élményt a sütés-főzés-ételkészítés.

Apropó: az ételkészítés nem feltétlenül jelenti azt, hogy FŐZNÖD KELL!

Szerencsések, akiket a főzés, ételkészítés kikapcsol, feltölt.

Kevésbé vagy szerencsés, ha utálsz főzni és úgy érzed, az ételkészítésre fordított időd időpocsékolás.

Ha az utóbbiak közé tartozol, azért gondold végig:

  • Miért utálsz főzni? Mi okoz benne problémát számodra?

  • Ha sajnálod az ételkészítésre fordított időt, akkor helyette mire fordítanád ugyanazt az idődet?

  • Ez a dolog miért fontosabb, mint a saját tested táplálása?

  • Miért nincs időd főzni, ételt készíteni?

  • Biztosan jól priorizálod a feladataidat?

A legfőbb kérdés, ami eldöntendő:

  • szereted-e magadat annyira, hogy ne csak etesd, hanem tápláld magadat,

  • fontos-e számodra a tested egészséges működése annyira, hogy a táplálkozásoddal tudatosan ezt szolgáld

  • és ha igen, akkor hajlandó vagy-e erre időt fordítani.

Ha abban egyetértünk, hogy megéri, érdemes erre időt fordítanod,

akkor már csak azt kell megtalálnod, hogyan tudod ezt beleegyezőleg elfogadni és 

mit tehetsz azért, hogy öröm legyen számodra minden perc, amit saját magadért, a táplálkozásodért teszel.

A Táplálko-ZÓNÁ-t többek között azért is hoztam létre, hogy megmutassam az embereknek, mennyire egyszerűen, életszerűen is megoldható az egészséget támogató táplálkozás.

Minden egyes funkcionális táplálkozás csomagomnak része a mentorálás, pontosan azért, hogy ezekben a mindennapos kihívásokban, az ételkészítés gyakorlati kérdéseiben is segíthessek.

Hogy közösen megtalálhassuk mindenki élethelyzetéhez, lehetőségeihez igazodva a legegyszerűbb, ugyanakkor funkcionális szemléletnek is megfelelő módszereket, megoldásokat.

Nem csak az fontos ugyanis, hogy mit és milyen minőségben eszünk, hogy az a szervezetünk számára tényleges táplálkozást jelentsen.

Ugyanannyira fontos, hogy ezt képesek legyünk megteremteni, elkészíteni magunknak, felelősséget vállalva magunkért ebben is.

Az ételeink elkészítése nem csak a saját személyes fizikai jól-tartásunk miatt lényeges.

Ha már családunk van, ugyancsak fontos a gondoskodás, a mintaadás és a gyerekeink életre való felkészítése is.

Ebben pedig, mint az egészségünk vonatkozásában is, megkerülhetetlen tényező a táplálkozásunk.

Erről fog szólni a sorozat második része, amelyben egy további megközelítést is körüljárunk és ennek kapcsán Jamie Olivert is meghallgatjuk.

Tartsatok velem a következő részben is!

Addig is, ha mélyebben is érdekel az egészséget támogató táplálkozás, nézzetek körül kicsit az oldalamon: 

mi az a funkcionális táplálkozás,

vagy mit takar a mentorálás a különböző választható csomagokban.

Ha kérdésed van, keress meg bátran, örömmel segítek! 

Pin It on Pinterest