fbpx

Ezúttal egy medvehagyma pesto receptet hoztam, 

ami akár hétköznapi, akár ünnepi fogásoknak is kitűnő funkcionális kiegészítése lehet.

 

Mielőtt azonban mutatnám a receptet, tegyünk egy kis kitekintést, pesto-ügyben.

Ma már cseppet sem fura és szokatlan, ha meghalljuk a pesto kifejezést: az utóbbi egy-két évtizedben egyre közismertebbé és közkedveltebbé vált ez a „zöld krém”. 

 

Az eredeti, klasszikus bazsalikom-alapú pesto mellett számtalan összetétellel variálható ez a tápláló paszta. Gyakorlatilag mindenféle ehető zöld levélből készíthetjük (retek, sárgarépa, cékla, gyermekláncfű leveléből, zöld leveles salátafélékből, friss fűszernövényekből, spenót- vagy sóskalevelekből, csak hogy a leggyakoribbakat említsem).

Változatosan választhatunk hozzá hidegen sajtolt olajat és különféle olajos magot is, ami pazar ízharmónia alkot.

A pesto összetételét tehát sokféleképpen variálhatjuk, alap hozzávalóként a következőkben gondolkodhatunk.
Eredetiben:
  • parmezán és pecorino sajt frissen reszelve

 

  • extra szűz olívaolaj

 

  • fenyőmag

 

 

  • friss bazsalikomlevél
Alternatívaként:
  • kazein-érzékenység esetén vagy vegán verzió készítése céljából sörélesztő pehely

  • akár az olívaolaj mellett, kisebb arányban kiegészíthető más hidegen sajtolt olajjal (például tökmagolaj, dióolaj, kendermagolaj, …)

  • bármilyen olajos mag akár vegyesen is (például dió, kesudió, tökmag, napraforgó, mandula, pisztácia, …)

  • bármilyen ehető, friss zöld leveles növény vagy fűszernövény.

 

Táplálkozás-élettani megítélés alapján a pesto-k értékes részét képezhetik a változatos táplálkozásnak,

több szempontból is:

 

  • az összetevőket gondosan megválasztva értékes zsírsavakban, mikrotápanyagokban és fitotápanyagokban igen gazdag krémet kapunk,

 

  • sokan ebben a formában sokkal könnyebben fogyasztanak frissen fűszernövényeket, illetve olyan zöld leveleket, amiket amúgy talán sosem kóstolnának, rágcsálnának.

Nem mellesleg a pesto, mint elkészítési forma kitűnő megoldás a nyári időszakban bőven termő zöld levelesek, fűszernövények friss feldolgozására.

Gyakran olyan mennyiségben ontják a kertek a zöld leveles- és fűszernövényeket, hogy az bőven meghaladja a frissen fogyasztás kapacitását.

Így, pestoként elkészítve akár fél éven át is eltarthatjuk a zöldjeinket fagyasztóba téve, majd időről-időre elővéve, amikor fogyasztani szeretnénk. 

Érdemes tehát kalkulálnunk velük és tudatosan helyet készítenünk nekik a táplálkozásunkban.  

Ha már Te is kóstoltál pesto-t, akár többfélét is és ízlett, akkor talán neked is azonnal beindul a fantáziád egy újabb, különlegesebb pesto-alapanyag hallatán.

Ilyen lehet például a medvehagyma, ami bár rövid ideig szezonális, mindenképp érdemes fogyasztanunk ilyenkor. Hogy miért, arról ebben a bejegyzésben írtam részletesen.

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:

  • 80 g medvehagyma
  • 20 g pirított sózatlan kesudió
  • 20 g hántolt kendermag
  • 75 ml hidegen sajtolt olívaolaj
  • 15 g sörélesztőpehely
  • 15 ml tökmagolaj
  • 3 g só

Elkészítés:

A medvehagyma leveleket gyengéden leöblítjük, a vizet felitatjuk róla.
Natúr kesudiót kissé megpirítunk száraz serpenyőben (hozzáadott zsiradék nélkül). 

Az  összetevőket kehelyturmixba téve leturmixoljuk, ízlés szerint darabosabbra vagy krémesebbre. 

Kisebb méretű, csavaros tetejű üveg(ek)be töltjük. 

 

Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, akkor – fagyasztásra alkalmas edénykébe töltve – lefagyaszthatjuk, akár 6 hónapig is eláll így. 

Ha egyszerre nagyobb mennyiségben készítettünk, de rövidebb idő alatt felhasználjuk, akkor elegendő hűtőben tárolni. Ilyenkor a pestora – a tető rácsavarása előtt – érdemes egy kis plusz hidegen sajtolt olajat tölteni, ami légmentes lezárást biztosíthat az üvegben.

Ennek a pesto-nak a medvehagyma mellett további különleges összetevője a 

hántolt kendermag.

Ha kíváncsi vagy, miért értékes élelmi forrás a kendermag, akkor az itt található lenyíló kérdések alatt tudsz róla röviden olvasni.

Mi is ez a kendermag?

Vegán/vegetáriánus körökben közkedvelt és jól ismert alapanyag a vetési kender magja.

Ízvilágát tekintve leginkább a pisztáciára, szezámmagra, fenyőmagra és napraforgóra emlékeztet.

Bár vegyes táplálkozásban nem annyira elterjedt, mint sok más ismerős olajos mag (dió, mandula, napraforgó, tökmag, …), érdemes őt is megismerni és az ételkészítés során használni, hiszen táplálkozás-élettani szempontból határozottan értékes.

Miért értékes?

Szénhidrát tartalma kimondottan alacsony, hántolt formában rost tartalma is egészen csekély.

Esszenciális aminosavakban gazdag, s ha lizin-tartalma is magasabb lenne, akkor akár teljes értékű fehérjeként is szolgálhatna. 

A kendermag egyik különleges értékessége abban áll, hogy ideális arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat.

Emellett mindenképp megemlítendő, hogy tartalmaz vitaminokat (B-, C-, D- és E-vitaminok), ásványi anyagokat (foszfor, kalcium, kálium, magnézium, réz, vas), valamint fitotápanyagokat. 

Érdemes tudni, hogy a mag és a belőle készített termékek, ételek nem rendelkeznek tudatmódosító hatással.

Milyen formában és mire használható?

Felhasználhatjuk hántolt formában salátákra vagy krémlevesbe levesbetét gyanánt szórva, de remekül alkalmazhatjuk az ételeinkben kendermag krém, olaj vagy liszt formájában is.

A kendermagkrém alkalmas szendvics-összetevőnek, de például kása is gazdagítgató vele: akár sós, akár édes/gyümölcsös ízvilághoz jól passzol.

 

A kendermagolaj kiváló kiegészítője lehet salátáknak vagy öntetként alkalmazhatjuk krémlevesek, főzelékek fogyasztásakor is.

 

Minőségi kendermag termékekért érdemes körülnézni a Bulkshopban, illetve a Grapoila webáruházban.

Lelőhelyek

Segítségként megmutatom a receptben általam használt alapanyagok lelőhelyeit:

 

Ha szeretnél további szuper medvehagymás recepteket is megismerni, akkor töltsd le a

„Medvehagyma a funkcionális táplálkozásban”

című, ingyenes e-bookomat, szeretettel ajánlom!

 

A medvehagyma általános ismertetése mellett 5 receptet is találsz az e-bookban.

Ha Téged is inspirál az egészséget támogató táplálkozás vagy kíváncsi vagy a funkcionális szemléletre részletesebben, akkor olvass róla még többet itt! 

Ne feledd: ha jól eszel, jól leszel! 🙂

Ha pedig segítségre van szükséged, hogy a táplálkozásodat az egészséged szolgálatába állítsd, akkor nézd meg itt,

milyen csomagok keretében tudlak a céljaid szerint támogatni!

Szeretettel várlak!

Pin It on Pinterest